25 marraskuuta, 2006

Isä

Pakinaperjantai haaste.

Isä!

Miksi on vaikea antaa anteeksi? Olla kuin isä ja poika.
Yritit ratkoa ongelmat alkoholilla. Ankara ja ruumiillinen kuritus oli ainoa kasvatuskeino, jonka tunsit. Olet isäsi poika.

Ajoit pois vaimosi, äitini. Ajoit veljeni ennenaikaiseen hautaan.

Olin kahdeksantoistavuotias, kun muutin pois luotasi. Se oli minulle helpotus, elämä alkoi. Mutta katkeruus säilyi, muuttuen vihaksi ajoittain.

Sinä jatkoit elämääsi ja ihmettelit miksi en käy luonasi. Olit aivan kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Vuosien kuluessa katkeruuteni hieman laantui ja yritin tehdä sovintoa. Mutta miksi se ei onnistunut? Tuntuu kuin se ei olisi sinua kiinnostanut. Luovutin.

Vuosia myöhemmin yritit tehdä sovintoa, mutta minä en kuunnellut. Luovutit.

Hait sääliä. Sen sinä osaat. Kerroit, että sinulla on Parkinsonin-tauti. Hetken luulin, että pääsemme sopuun ja kävin luonasi hieman useammin. Hetken luulin, että pääsemme sopuun, mutta väänsit televisiota kovemmalle. Uutiset ja urheilu, ne olivat tärkeämpiä kuin minä.
Nyt, kun olet vanha ja sairas toivot yhä, että kävisin luonasi useammin. Suljet jopa television. Minä olen katkera, aina vain. En vieläkään voi antaa anteeksi, koska kiellät kaiken. Kaiken sen mistä lapsuudessani sain kärsiä. Et halua. Tiedän, että muistissasi ei ole vikaa, sen olen huomannut. Muistat sen mikä on tarpeellista.

Miksi minä muistan? Miksi en voi unohtaa?

Isä!

Miksi on vaikea antaa anteeksi? Olla kuin isä ja poika.

2 kommenttia:

Kaneli kirjoitti...

Komposti URI:http://komposti.vuodatus.net/blog/307558

Se Räsäsen juttu löytyy linkistä lokakuu 2006 ja 30.10.2006.
Päiväys: Mar 13, 9:56

Kaneli
Kävin lukemassa.
Luulen, että tästä se lähtee pikku hiljaa purkautumaan.
Päiväys: Mar 13,

Nimi: Komposti
Yks juttu vielä tuossa “Minä paranen” kasetissa piti mielikuvissaan nähdä vanhempansa pieninä lapsina ja se oli mielenkiintoinen kokemus! Hekin ovat olleet pieniä lapsia!
Päiväys: Mar 13,

Nimi: Komposti
Hei vielä!

Muuten luitko blogini vapaa kasvatus juttua kommentteineen? Räsäsen Raunokin on keskustellut isäteemasta poikien kanssa postauksessaan; “Andrei Rublev ja Lentäjän poika” ja taisi siellä jotain isä teemaa olla tänäänkin. Minua kosketti myös Kaija Koon laulun sanat “Viimeinen lento”, sitä kuului paljon silloin kun isä kuoli. Jotain hanoja sain auki itsestäni kuuntelemalla rentoutuskasettia; “Minä paranen” Hay Louise L, kunhan kasetista suodattaa pois höpinät syntymättömän lapsen omasta valinnasta syntyä tietyille vanhemmille? Muuten tuo mielikuvaharjoittelu tosiaan auttoi, suosittelen kokeilemaan ja onhan niitä mielikuvaharjoituskasetteja vaikka kuinka paljon. Taisin lainata niitä aika pinkan ja tuo “Minä Paranen” jotenkin osui.
Päiväys: Mar 13,

Nimi: seppo
Kiitoksia kommenteista.
Yritän ja tiedän, että olo helpottuu anteeksi antamalla.
Päiväys: Mar 12,

Nimi: Hallatar URI: http://hallatar.vuodatus.net/
Sinulla on aivan mielettömän ihania kuvia maailmalta täällä blogissasi!
Päiväys: Mar 12,

Nimi: Leelia
Tervetuloa Perjantaipakinablogiin.
Päiväys: Mar 12,

Nimi: Muikku
Anna itsekkäästi anteeksi. Anna anteeksi itsesi takia. Sinun on parempi olla, jos annat anteeksi..unohtaa ei tarvitse.
Päiväys: Mar 12,

Nimi: seppo
Anteeksianto. Mutta kun se on niin vaikeata. Toivottavasti onnistuu ennen kuin on liian myöhäistä.
Päiväys: Mar 12,

komposti http://komposti.vuodatus.net/blog/307558
Ei kait ole muuta tietä kuin anteeksi anto, vanhempamme ovat vajavaisia kuten me itsekkin! Tsemppiä ja jaksamista sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Heips! Nimi ja linkit muutettu. =)